bg

Verrassing om de hoek

02/08/2015

Soms heb je niet zo veel tijd en ga je in de buurt op stap. En soms, soms kom je dan de meest geweldige plaatsen tegen. Alles lijkt te kloppen. In dit geval gaat het om de omgeving van Schalkwijk. Een klein dorp in de weilanden ten zuidoosten van Utrecht.

 

Ik had in die omgeving al vaker gefietst en gewandeld langs de Lek. Mooie uitzichten over het water, dijkjes bezaaid met schapen, fruitboomgaarden, alle soorten en maten fietsers die onderweg zijn, weilanden, boerderijen. Kortom, het prachtige Nederlandse rivierenlandschap.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Maar er blijkt veel meer te zijn.

 

Het gebied ligt bezaaid met oude forten, die ‘werken’ genoemd worden. Ze zijn onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Je loopt zo van het ene werk naar het andere, langs het inundatiekanaal en de dijken. Als je eenmaal de werken, dijken en kanalen ziet liggen in het landschap, zie je ze overal (maar het blijven zoekplaatjes…). Overal lopen wandelpaden die makkelijk te vinden zijn en er lopen verschillende gemarkeerde routes, inclusief mijn favoriete klompenpaden. Ook kan je er kanoën. Eigenlijk een klein buiten-geniet-paradijs.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Op het Werk aan de korte uitweg ligt een natuurkampeerterrein. Een prachtig, kleinschalig kampeerterrein, waar alleen plaats is voor tentjes. Er staan picknicktafels, stoelen en vuurschalen ter beschikking. Er is zelfs een leentent voor als je tent kapot gaat. Ook zit er een stijlvol theehuis in het werk waar ze lekkere taartjes verkopen.

 

Tijdens één van de wandelingen kwamen langs het ‘verdronken’ bos. Een bos dat onder water gezet is, geïnundeerd, het verdedigingsmechanisme van de Hollandse Waterlinie (bedacht voordat de vliegtuigen uitgevonden waren). Heel apart gezicht en mooie natuur!

 

Verder de moeite waard: het voetveer naar Culemborg, het Klompenpad en kersen eten bij een kersenboomgaard. Kortom, een verrassend stukje Nederland bij mij om de hoek. Hier ga ik vaker naartoe.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA