bg

Grenzen verleggen

04/10/2015

Onlangs deed ik een hoogalpiene tour in Noord-Italië, de Ortler groep om precies te zijn. We waren met 4 meiden van hetzelfde niveau, alhoewel we ieder zo onze ‘specialisme’ hadden. De één was beter in klimmen, de ander in navigeren, meer of minder ervaring met meerdaagse tochten etc. We wilden samen een tour doen om onze ervaring uit te breiden zonder iemand die de leiding had. We wilden zelf alle keuzes maken en eindverantwoordelijk zijn. We wilden onze grenzen verleggen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ik had verwacht vooral technisch en fysiek m’n grenzen te verleggen, we gingen immers de bergen in. Maar dat pakte anders uit. Er zijn veel meer grenzen die je kan verleggen. En ik leerde mijn grenzen te verleggen in het vertrouwen in mijn teamgenoten.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Op de gletsjer ben je namelijk aan een touw met elkaar verbonden. Mocht één iemand in een gletsjerspleet vallen, dan kan de rest haar eruit takelen. Dat betekent dat de eerste en vierde persoon ongeveer 20 meter uit elkaar lopen. Dan kan je niet meer met elkaar praten. Als je iets zegt, verstaat hooguit de persoon voor je het ‘t, verder niemand. Goede gesprekken of discussies zijn dus niet mogelijk. We hadden dus de afspraak gemaakt dat de voorste twee personen verantwoordelijk waren voor de route. De derde en vierde persoon bemoeiden zich er alleen mee als het mis ging of gevaarlijk werd.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Als laatste ben je dus overgeleverd aan je teamgenoten. Het was mistig, we konden niet de hele route overzien. Er waren overal gletsjersspleten die bedekt waren met een dun laagje sneeuw, waar je ieder moment doorheen kon gaan. De wolken waren dreigend. En dan mag je alleen ingrijpen als het mis gaat. Dat was lastig. Het maakt je heel bewust van al die keren dat je je bemoeit met dingen omdat je vindt dat je ook wat bij kan dragen. En van al die keren dat anderen dat deden als jij de leiding wilde nemen. Maar de werkelijkheid in deze tocht was dat het niet nodig was, de werkelijkheid was dat mijn tochtgenoten supergoed waren. We hadden alles goed voorbereid en doorgesproken. Ik kon het niet beter dan zij. En als je achteraan het touw hangt, dan heb je alle tijd om dat tot je door te laten dringen, terwijl je op je tong bijt…

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Thnx dames voor de mooie week!