bg

Over de Jura en weinig verwachtingen

03/01/2016

Op het einde van het jaar had ik nog tijd over om een paar dagen de bergen in te gaan. Ik wilde graag weer solo op pad, dus ik had een paar eisen: niet te lang rijden en geen lawinegevaar. En zo kwam ik, na een tip, uit op de Zwitserse Jura, die aan alle eisen voldeed. In mijn uitgebreide kaartencollectie kon ik niets terugvinden over dit gebied. Vooraf plannen gebeurde dus via internet. En ondanks dat de Zwitsers hun kaarten online ontsloten hebben, blijft het lastig om op afstand te plannen. Maar het startpunt werd in ieder geval de stad Biel / Bienne. Ter plekke kocht ik kaarten en ging ik op weg. Uiteindelijk heb ik 4 dagen grofweg de ‘chemin de cretes de Jura‘ gelopen, een route over de bergkam van de Jura.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Het mooie van een route over een bergkam is dat je uitzicht hebt. Je loopt immers op het het hoogste deel van het gebergte. Zo gaf de chemin de crete de Jura mij een prachtig uitzicht op… Ja, waarop eigenlijk? Door mijn beperkte voorbereiding wist ik eigenlijk niet wat ik zag. In gedachten zag ik de kaart van Zwitserland voor me en vroeg me af welke bergen ik zag. Waren het de Alpen? Lag er nog wat voor? En wat dan? Hoe ver keek ik eigenlijk? Eerlijk gezegd kwam ik er niet goed uit. Maar het was prachtig, dus ik heb er gewoon volop van genoten.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De tweede dag kwam ik op het toeristische, hoogste punt van de omgeving, Le Chasseral. Daar stond zo’n tafel met een tekening van het uitzicht en daarbij geschreven welke bergen het waren. En m’n mond viel open van verbazing. Voor me lagen de Alpen uitgestrekt van links naar  rechts. Niet een paar bergen, maar de hele Alpenkam: van de Finsteraarhorn, via Eiger, Matterhorn, helemaal naar de Mont Blanc. Ik zag bergen waar ik ooit in de buurt was geweest of beklommen had. Bekende namen en ook bekende vormen. De Eiger, Jungfrau en Monch waren goed te herkennen, maar ook de veel lagere Mont Buet. De Matterhorn stak tussen er uitgesproken tussenuit, ik keek kon Italië dus zien liggen. Ik had niet eens uitzicht verwacht en nu zag ik voor me het mooiste zicht op de Alpen dat ik ooit heb gezien. Wat een cadeautje. Doordat ik helemaal geen verwachtingen had over enig uitzicht, was de verrassing des te groter. Zo heeft een beperkte voorbereiding toch nog voordelen. Misschien moet ik dat vaker doen….

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Korte info over gelopen route. 3 Daagse wandeling: Evilard – Chasseral – Vue des Alpes – La Tourne, met wildkamperen. Dagtocht Creux de Van (aanrader!)